Skip to main content

Siguranța familiei depinde de o întreținere a instalației de gaze naturale și a centralei termice. De aceea nu este lăsată la voia întâmplării și este exprimată și prin mai multe reglementări legislative care au în vedere siguranța noastră și a celor din jur.

Astfel sunt lucruri pe care trebuie să ți le asumi și să faci toate demersurile necesare pentru ca, la fiecare doi ani, o firmă specializată să vină să îți facă verificarea instalației interioare de gaz, iar la zece ani, revizia acesteia. Trebuie sa alegi o firmă care să se ocupe și să fie autorizată de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).  Dacă totuși, fără să faci niciun demers, o firmă își trimite reprezentantul pe teren pentru a te convinge să faci aceste operațiuni, nu da curs acțiunii până când nu te informezi dacă firma respectivă este sau nu autorizată în domeniu.

Dupa ce ți-ai ales firma care să se ocupe de verificare trebuie să știi că aceasta are obligația legală să facă mai multe operațiuni și să verifice:

  • arzătoarelele şi starea îmbinării garniturilor de etanşare;
  • stabilitatea conductelor montate aparent pe suporturi;
  • etanşeitatea îmbinării conductelor şi armăturilor la presiunea de lucru a gazului din instalaţie;
  • funcţionarea echipamentului de reglare din instalațiile de utilizare;
  • verificarea funcţionării aparatelor de măsurare, control, reglare şi de siguranţă (demontarea/debranşarea punctelor de consum fără aprobare legală şi a conductelor de alimentare aferente).

Revizia tehnică a instalației de utilizare gaze naturale trebuie efectuată la intervale de maximum 10 ani, dar și după orice întrerupere a utilizării gazului mai mare de șase luni sau după un incident tehnic.

Pe lângă operațiunile prevăzute la verificarea instalației interioare, revizia tehnică include și

  • efectuarea probei de etanşeitate a întregii instalaţii şi a probei de rezistenţă numai pentru partea de instalaţie la care s-au făcut înlocuiri şi/sau modificări.

La rândul tău trebuie să prezinți, la momentul verificării/reviziei instalației interioare de gaz, documentele care să ateste intervențiile executate de către firme autorizate în perioada de valabilitate, conform reglementărilor în vigoare, a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi și a documentelor care să ateste curățarea coșurilor/canalelor de evacuare a gazelor arse.

Centrala termică trebuie verificată la fiecare doi ani

Verificarea tehnică periodică a centralei termice (VTP) este o operațiune tehnică obligatorie, care trebuie efectuată la intervale de maximum doi ani, tot la solicitarea ta, pentru a stabili gradul de uzură și pentru a depista eventualele defecțiuni. Trebuie știi că firma pe care tu o vei alege pentru verificarea centralei termice are nevoie de autorizația Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), operațiunile fiind astfel legale.

La verificarea centralei, va trebui să pui la dispoziția reprezentanților firmeilivretul centralei, iar aceștia vor face următoarele operațiuni:

  • verificarea funcționării corecte a dispozitivelor de control, reglare și siguranță;
  • verificarea integrității centralei și menținerea condițiilor inițiale de instalare;
  • activități de curățare a aparatului, atunci când este nevoie ;
  • verificarea și reglarea instalației de ardere în scopul realizării unei unei arderi complete, cu eficiența indicată de producător.

Făcând aceste demersuri de verificare/revizie a instalației de gaz și a centralei termice/cazan ai grijă de tine și de familia ta!

Suntem autorizați ISCIR pentru verificarea și revizia oricărui aparat până în 400 Kw.

De asemenea suntem autorizați și ANRE pentru verificările și reviziile periodice la instalația de utilizare a gazelor naturale.

 

 

Daca aveti intrebari nu ezitati sa ne sunati sau sa ne scrieti pe adresa noastra de e-mail:
Service Centrale Iasi
Average rating:  
 0 reviews

Leave a Reply